Zašto nam je važna crijevna mikroflora?

Ljudski probavni sustav sastoji se od kompleksnog mikrobnog ekosustava tj. od nekoliko stotina različitih bakterijskih vrsta, koje mogu pozitivno ili negativno djelovati na ljudsko zdravlje, ovisno upravo o ravnoteži dobrih i štetnih bakterija.

 

Održavanje većine dobrih bakterija je od velike važnosti za cijelokupno zdravlje, kako dijeteta tako i odrasle osobe. Često možemo čuti za dobre bakterije, a to se odnosi prije svega na bakterije koje prevladavaju u zdravoj crijevnoj mikroflori. Probiotici su dobre bakterije, prirodni stanovnici i glavna zaštita sluznica probavnog i urogenitalnog sustava već od samog rođenja. Ovisno o našem načinu življenja, njihov se broj povećava ili smanjuje, što uvelike utječe na naše zdravlje.

Današnji stresan i ubrzan način života modernog čovjeka napada ravnotežu crijevne mikroflore. Zdrava crijevna mikroflora u našim crijevima narušava se pod utjecajem nepravilne prehrane, aditiva, konzervansa, svakodnevnog stresa, jakih lijekova, alkohola te lošim prehrambenim navikama. Probiotički sojevi crijevnih bakterija (najvažniji - laktobacili i bifidobakterije) proizvode mnoštvo korisnih tvari koje su neophodne za održavanje zdravog crijevnog mikrookoliša.

Jeste li znali da je gastrointestinalni sustav najveći imunološki organ ljudskog organizma?

Prekomjerna upotreba antibiotika može narušiti ravnotežu crijevne mikroflore, te se za ponovno uspostavljanje ravnoteže u crijevima, uz pravilnu prehranu, preporuča uzimanje probiotika (korisne bakterije) i prebiotika (neprobavljivi sastojci hrane koji selektivno simuliraju rast i aktivnost korisnih bakterija - hrana probioticima).

Ciljno mjesto djelovanja probiotika je upravo narušen integritet crijevne sluznice, čime dolazi do nepoželjnog i nekontroliranog prolaska patogenih mikroorganizama (virusi i bakterije), koji mogu uzrokovati lokalne upale crijevne sluznice ili proći kroz stijenku crijeva u ostale dijelove tijela.

KADA SE PREPORUČUJU PROBIOTICI?

Uzimanje probiotika preporučuje se kod prijelaznih razdoblja, naročito pred sezonu gripa i alergija u preventivne svrhe do dva puta godišnje. Terapijsko (4 do 8 tjedana) uzimanje tekućih terapijskih probiotika pokazuje značajan učinak u zaustavljanju rasta štetnih bakterija, gljivica i virusa. Važno je znati da su probiotici prirodni proizvodi i da nisu zabilježena predoziranja niti interakcija s lijekovima, ali se ne uzimaju u isto vrijeme s lijekovima ( razmak 2 -3 sata između pijenja jednih i drugih ).

Probiotici se mogu koristiti kao terapija kod gastrointestinalnih (želučane smetnje, gastritis, Helicobacter pylori, žgaravica, upalne bolesti crijeva, iritabilni kolon), urogenitalnih (Candida albicans, Escherichia coli, Trihomonas, HPV ) i dišnih infekcija (jaka upala pluća).

Probiotici reguliraju probavu u slučaju proljeva ili kronične opstipacije - zatvora, te se preporučuju nakon antibiotika, lijekova, kemoterapije i zračenja, kako bi se na što prirodniji način obnovila sluznica probavnog trakta. Korisni su i u suzbijanju alergija s obzirom da spriječavaju translokaciju antigena u krv.

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti na način da snizuju razine masnoća u krvi. Probiotici su se također pokazali dobrim kod kožnih oboljenja, poput psorijaze i neurodermatitisa. Korisni su za jačanje imuniteta starijih ljudi, trudnica, dojilja te dojenčadi i djece koja nisu hranjena na majčinom mlijeku. Manjak bifidobakterija uzrokuje slabe probavne funkcije novorođenčadi (grčeve) te sporiji rast djeteta i sporo dobivanje na težini.

Probiotici prirodno sadrže vitamine B skupine (B12), folnu kiselinu, vitamin K, što je osobito bitno za kronične bolesnike (ciroza jetre, dijabetes), kod kojih je nerijetko prisutna malnutricija radi povećane potrebe za određenim nutrijentima i ujedno slabije apsorpcije istih u crijevu, ukoliko je prisutna oštećena sluznica probavnog trakta (Crohn, ulcerozni kolitis, celijakija).

Osim što djeluju kao prirodni zaštitnici probavnog, urogenitalnog i imunološkog sustava, ujedno povećavaju apsorpciju vitamina i minerala (osobito kalcij, magnezij i željezo) za 30 %, što je jako bitno jer i starenjem dolazi do prirodno smanjenog broja bifidobakterija i posljedično smanjene apsorpcije nutrijenata.

ZAŠTO UZIMATI ACIDOVERUS I BIFIDOVERUS TEKUĆE

TERAPIJSKE PROBIOTIKE?

Acidoverus i Bifidoverus proizvodi imaju odobrenu zdravstvenu tvrdnju rješenjem Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH. To su tekući terapijski probiotici s visokom koncentracijom (10exp10-10exp11/mL) živih probiotičkih monokultura (Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis) koja se postiže proizvodnjom u specijaliziranom laboratoriju.

Industrijskom proizvodnjom sličnih, suhih (tablete, prašak) i tekućih proizvoda, ne može se postići visoka koncentracija, zbog izrazite osjetljivosti probiotika, koji se u industrijskim uvjetima oštećuju.

Djeluju odmah na sluznici probavnog trakta (usta, jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo) i time im je bioiskoristivost puno veća od suhih oblika, koji se djelomično aktiviraju tek u crijevima.

Tekući terapijski probiotici proizvode se od čiste originalne probiotičke kulture, dok industrijski jogurt s dodatkom probiotika sadrži mješavinu jogurtne i probiotičke kulture, kojom se ne može postići visoka koncentracija probiotika.

Vrijeme je da postanemo svjesni kako preventivnim ili terapijskim uzimanjem probiotika, uz pravilnu prehranu, možemo spriječiti i liječiti bolesti vezane uz probavni trakt i općenito poboljšati način života na potpuno prirodan način.

Učinite nešto dobro za svoje ZDRAVLJE svaki dan!

 

 

Molimo unesite podatke koje ste dobili e-mailom prilikom registracije


Zaboravili ste lozinku? |  Zaboravili ste korisničko ime?

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×