Prebiotici

Prebiotik - Inulin

Prebiotici u debelo crijevo stižu kao neprobavljivi sastojci hrane koji podliježu fermentaciji koju provode korisne bakterije.

Fermentacijom, između ostalog, dolazi do nastanka kratkolančanih masnih kiselina, koje predstavljaju izvor energije kolonocitima ( stanice debelog crijeva ) i sniženja pH u debelom crijevu, čime se onemogućava rast potencijalno patogenim mikroorganizmima.

Postoje dva pristupa za povećanje broja korisnih bakterija u probavnom sustavu.

Prvi pristup je oralno uzimanje živih probiotičkih bakterija koji su izvorno prisutni u našem tijelu.

Drugi pristup je u svrhu povećanja njihova broja putem selektivnih hranjivih tvari - prebiotika, kako ne bi došlo do pada ukupnog broja probiotičkih bakterija u crijevnoj mikroflori.

Za povećanje broja probiotičkih bakterija u probavnom sustavu neophodni su prebiotici. Maksimalna djelotvornost postignuta je proizvodima terapijske vrijednosti Acidoverus® i Bifidoverus® u kojima su sjedinjeni probiotici i prebiotik inulin, kako bi se postigla veća sinergijska moć, veća od zbroja njihovih pojedinačnih učinaka te se takav proizvod zove SINBIOTIK.

Prebiotik inulin je dijetalno vlakno, izoliran iz prirodnog izvora - biljke cikorije ( na slici ), koji pozitivno djeluje na čovjeka, selektivno stimulirajući rast i aktivnost korisnih probiotičkih bakterija, jednostavno inulin je hrana za probiotike.

Razgradnjom inulina pomoću korisnih bakterija povećava se kiselost medija u crijevima, čime se smanjuje apsorpcija jetrenih toksina i povećava apsorpcija minerala za 20 % (  osobito Ca, Mg, i Fe ). Povećana apsorpcija željeza naročito pomaže anemičnim osobama, dok veća apsorpcija kalcija može usporiti ili odgoditi osteoporozu.

Inulin je pogodan za dijabetičare jer snižava razinu šećera u krvi, a budući da ne stimulira rad gušterače, ne dolazi do porasta razine inzulina u krvi. Kod osoba s povišenom razinom masnoća u krvi inulin snižava razinu triglicerida i kolestorola u krvi.

Korisna djelovanja prebiotika na zdravlje:

- poticanje rasta korisnih probiotičkih bakterija i smanjenje crijevnih infekcija izazvanih štetnim mikroorganizmima
- smanjenje razine lipida i kolesterola u krvi
- smanjena učestalost pojave raka debelog crijeva
- povećana apsorpcija kalcija, magnezija i željeza
- smanjenje koncentracije amonijaka u crijevima

Prirodni izvori prebiotika:

Svakodnevnim konzumiranjem nekih od navedenih namirnica osiguravate adekvatan unos biljnih vlakana i dovoljno hrane dobrim bakterijama.
Prvenstveno se to odnosi na cjelovite žitarice- kruh od cjelovitog pšeničnog ili raženog žita, heljda, palenta, zobene pahuljice, integralna tjestenina, integralna riža, mekinje.
Također je vrlo važno i povrće i to- mahune, bob, šparoge, brokula, kupus, kelj, mrkva, cvjetača, luk, špinat, blitva, rajčica, krumpir, celer, zelena paprika, tikvice, krastavci, patlidžani, poriluk, kiseli kupus, kisela repa, grah, grašak, cikorija i artičoka.
Ništa manje važno nije niti voće ali treba biti zastupljeno u manjoj mjeri u odnosu na povrće- jabuka, kruška, dunja, naranča, mandarina, grejp, breskva, nektarina, banana, suhe šljive, maline, jagode te orašasti plodovi: bademi, orasi, sjemenke sezama, suncokreta, kikirikija i lješnjaci u manjoj mjeri.

 

 

Molimo unesite podatke koje ste dobili e-mailom prilikom registracije


Zaboravili ste lozinku? |  Zaboravili ste korisničko ime?

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×